Pikantní Slavonski čobanac

Vnitrozemí Chorvatska, konkrétně území Slavonije, má svou typickou národní kuchyni. Např. pochoutky z místní zabíjačky jsou pikantní a tlačenku, jitrnice a jelítka v klasické podobě zde nenajdete.

Oblíbeným produktem „svinjokolje“ je kulen. Pomleté maso se smíchá s domácí mletou pálivou paprikou a drobně nakrájeným česnekem. Maso se vtláčí do tlustých střev a ihned se udí. Šunka znamená vepřovou kýtu, která je řádně osolena a vyuzena, chutí se podobá pršutu.

I běžná jídla jsou velmi pestrá. Do Slavonije, která byla a je stále nejúrodnější část vnitrozemí, se z okolních národu bývalé Jugoslávské federativní republiky v minulosti stěhovali lidé za prací a zdejší kuchyni to pochopitelně poznamenalo.

Zde je klasický recept slavonských pastevců. V současné době zažil mnoho proměn a inovací. Toto je ale jeho původní podoba.

SLAVONSKI ČOBANAC
Vaří se ve velkém množství v kotlíku, na trojnožce na zahradě – tehdy má prý tu správnou chuť - při rodinných příležitostech nebo pro přátele. Můžete si jej samozřejmě uvařit i doma v kuchyni.

1 kg hovězího masa
0,5 kg skopového masa
0,5 kg vepřového masa
0,5 kg telecího masa
4 ks vepřových nožiček
1-1,5 kg cibule
3 ks bobkového listu
1dkg/1 l - sladká mletá paprika
2-3 špetky ostré mleté papriky
2 ks sušených feferonů
Sůl – dle uvážení
Pepř dle uvážení
0,75 l bílého vína
2 dcl kysané smetany

Cibuli nakrájíte na drobno a necháte ji chvíli na oleji pustit šťávu, přidáte na kousky nakrájené hovězí, dolijete vodu tak, aby maso zakrývala. Po 30 minutách přidáte vepřové maso, když pustí šťávu – telecí a skopové. Dolijte vodu přiměřeně k množství masa. Občas promíchat. Když voda provře, osolte a doplňte bobkový list a pepř podle chuti, pokračujte ve vaření. Pamatujte, že čorbanac není patřičně ostrý díky pepři, ale jen doplní jeho chuť.

Když bude maso měkké, přidejte mletou sladkou papriku (1dkg/litr), feferonky a smetanu. (Pokud se nebude jídlo hned konzumovat, smetanu prozatím vynechte). Nakonec víno ( na 12l kotlík přidávám kolem 1l vína). Čorbanac nemá být příliš hustý, má v něm být hodně masa, má být přiměřeně pikantní. Koření přidávejte pomalu a dochucujte opatrně. Výborný je i z divočiny.
Podává se s bílým chlebem.

Související články

Speciality chorvatské kuchyně
Město Vinkovci je nazýváno vstupní branou Slavonie

Pikantní Slavonski čobanac

susenky

 

Reklama2 (kopie)

Reklama3 dole

GDPR

Chlapark

magazín pro muže, kteří chtějí držet krok s moderními technologiemi, vyznat se snadno v módě, stylu, gastronomii i bydlení. Pro ty, kteří si užívají život naplno.