Vše o grilování

kámen dělený

Slovo grilování má anglický původ a představuje tepelnou úpravu všech možných potravin. Dá se říci, že je to jedna z nejstarších tepelných úprav jídla. Grilovalo se už v minulosti a bude se jistě grilovat i v budoucnosti.

Grilování a jeho historie

Za časů našich babiček nebylo grilování, ale rožnění. Grilovací mříž nebo deska se nazývala rožeň. I v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové můžeme objevit zajímavé grilovací recepty, například „Krkovice podle Magdaleny Dobromily Rettigové“:

Ingredience:

- 2 plátky vepřové krkovice silné 2–3 cm

- 1 lžíce čerstvé nasekané majoránky nebo 2 lžičky sušené

- 3 lžíce plnotučné hořčice

- 2 stroužky česneku, drceného

- sůl a čerstvě drcený pepř

- 2 krajíce chleba k podávání

- pažitka na ozdobení

 Smíchejte majoránku, hořčici, česnek, drcený pepř a sůl. Touto směsí silně potřete maso z jedné strany.

Krkovici položte na gril neochucenou stranou a asi 5 minut grilujte – maso by mělo být ze dvou třetin propečené, záleží na žáru.

Obraťte maso potřenou stranou na mřížku a nechte ho už jen lehce zatáhnout – trvá to asi 2 minuty. Přesuňte plátky na okraj grilu a nechte je ještě 5 minut dojít – maso krásně zkřehne.

Podávejte na krajíci chleba; třeba i posypané nasekanou pažitkou.

Každý rád něco jiného

Grilování se postupem času stalo nedílnou součástí naší kultury. A to vše bez ohledu na to, zda grilujeme doma v kuchyni, na balkoně nebo na terase, na ohni, uhlí, na plynu nebo na elektrice.

O tom, který způsob grilování je nejlepší, se vedou nekonečné polemiky. Každý ze způsobů má své přednosti i slabiny.

Grilování dnes patří ke způsobu života, je to příležitost k setkání s rodinou, přáteli a snaha o zdravější způsob života, jako je grilování bez přidaného tuku například na grilovacím, pečícím kameni.

Proč je grilování na kameni zdravější?

Při grilování na kameni nedochází k odkapávání tuku z připravovaných pokrmů přímo do ohně a nevznikají tak karcinogenní látky jako při klasickém grilování. Příprava jídla navíc většinou nevyžaduje žádný tuk či olej navíc, než který je obsažen v samotných surovinách. Grilovací, pečící kámen není třeba před použitím potírat olejem. Při přípravě hamburgerů naprosto stačí tuk obsažený v mletém mase, při přípravě steaků pak olej použitý v marinádě.

Doporučení redakce: Ze širokého sortimentu grilovacích,pečících kamenů si můžete vybrat například na www.ekamenictvi-dvorak.cz

susenky

 

Reklama2 (kopie)

Reklama3 dole

Chlapark

magazín pro muže, kteří chtějí držet krok s moderními technologiemi, vyznat se snadno v módě, stylu, gastronomii i bydlení. Pro ty, kteří si užívají život naplno.