Slovo grilování má anglický původ a představuje tepelnou úpravu všech možných potravin. Dá se říci, že je to jedna z nejstarších tepelných úprav jídla. Grilovalo se už v minulosti a bude se jistě grilovat i v budoucnosti.
Grilování a jeho historie
Za časů našich babiček nebylo grilování, ale rožnění. Grilovací mříž nebo deska se nazývala rožeň. I v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové můžeme objevit zajímavé grilovací recepty, například „Krkovice podle Magdaleny Dobromily Rettigové“:
Ingredience:
- 2 plátky vepřové krkovice silné 2–3 cm
- 1 lžíce čerstvé nasekané majoránky nebo 2 lžičky sušené
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 2 stroužky česneku, drceného
- sůl a čerstvě drcený pepř
- 2 krajíce chleba k podávání
- pažitka na ozdobení
Smíchejte majoránku, hořčici, česnek, drcený pepř a sůl. Touto směsí silně potřete maso z jedné strany.
Krkovici položte na gril neochucenou stranou a asi 5 minut grilujte – maso by mělo být ze dvou třetin propečené, záleží na žáru.
Obraťte maso potřenou stranou na mřížku a nechte ho už jen lehce zatáhnout – trvá to asi 2 minuty. Přesuňte plátky na okraj grilu a nechte je ještě 5 minut dojít – maso krásně zkřehne.
Podávejte na krajíci chleba; třeba i posypané nasekanou pažitkou.
Každý rád něco jiného
Grilování se postupem času stalo nedílnou součástí naší kultury. A to vše bez ohledu na to, zda grilujeme doma v kuchyni, na balkoně nebo na terase, na ohni, uhlí, na plynu nebo na elektrice.
O tom, který způsob grilování je nejlepší, se vedou nekonečné polemiky. Každý ze způsobů má své přednosti i slabiny.
Grilování dnes patří ke způsobu života, je to příležitost k setkání s rodinou, přáteli a snaha o zdravější způsob života, jako je grilování bez přidaného tuku například na grilovacím, pečícím kameni.
Proč je grilování na kameni zdravější?
Při grilování na kameni nedochází k odkapávání tuku z připravovaných pokrmů přímo do ohně a nevznikají tak karcinogenní látky jako při klasickém grilování. Příprava jídla navíc většinou nevyžaduje žádný tuk či olej navíc, než který je obsažen v samotných surovinách. Grilovací, pečící kámen není třeba před použitím potírat olejem. Při přípravě hamburgerů naprosto stačí tuk obsažený v mletém mase, při přípravě steaků pak olej použitý v marinádě.
Doporučení redakce: Ze širokého sortimentu grilovacích,pečících kamenů si můžete vybrat například na www.ekamenictvi-dvorak.cz