Gastronomie zažila v lidských dějinách velký vývoj. Zatímco se dříve opírala zejména o dokonalost chutí, dnes jde stále častěji ruku v ruce se zdravým životním stylem.

Vědecké studie neustále odhalují, jaký má stravování vliv na náš organismus a to neodvratně změnilo stravování po celém světě. Osvěta se týká zejména složení stravy, které je založené na nutričně bohatých potravinách.

Veganské a vegetariánské restaurace

V mnoha kulturách je hlavní složkou stravy maso. To je sice populární i nyní, ale stále častěji je vytlačováno z jídelníčků mnoha restauračních zařízení, které rozšiřují svoje menu o stále více bezmasých jídel. Bylo prokázáno, že častá konzumace masa může mít vliv na vyšší cholesterol, rychlejší stárnutí buněk i na větší únavu. Typická česká kuchyně bohužel zdravá není a tak se hledají alternativy, které dokáží zpestřit přirozené návyky takovým jídlem, které bude chutné a zároveň zdravé. Jelikož jen málokdo disponuje vegetariánskou kuchařkou, začalo se v českých městech dařit vegetariánským a veganským restauracím, které nemají o zákazníky nouzi. Provozovatelům se daří vytvořit natolik bohatý jídelníček, aby s z něj vybrali i náročnější gurmáni.

Méně soli, více koření

Trend zdravých jídel se netýká pouze absence masa v pokrmech, ale také přítomnosti soli. Některé restaurace v zahraničí zašly dokonce tak daleko, že ve svém menu upozorňují na přítomnost soli. Většina moderní populace má v těle soli nadbytek, to vede k většímu zadržování vody v těle, která může mít za následek mnoho zdravotních komplikací. Kuchaři předvádí doslova husarské gastronomické kousky, když dokáží naservírovat jídla s takovou kombinací koření, že hosté nepoznají, že v jídle chybí sůl.

Multikulturní gastronomie

Dnes si jen málokdo řekne, že nikdy neochutnal čínské nudle, japonské sushi, italské těstoviny, francouzskou pizzu, řecký gyros nebo turecký kebab. Mezinárodní kuchyně se stala vítaným zpestřením, které nám nabízí možnost experimentovat s chutěmi, ale také zvolit takový jídelníček, který se bude opírat o hlavní gastronomický trend současnosti, zdravé stravování.